Kalender

16. december 2023 Oxalsyre

Vi står sikkert alle sammen overfor at skulle give vores bier oxalsyrebehandling lige omkring juletid, hvor der forhåbentlig ikke er forseglet yngel.

Da de fleste hobbybiavlere kun skal bruge en ganske lille portion opblandet Oxalsyre til behandling af vores bier, tilbyder vi, at du kvit og frit kan komme i Foreningshuset på Bjernedevej 27, Bjernede, 4180 Sorø  lørdag den 16. december kl. 10-12 og hente opblandet oxalsyre og 50 ml engangssprøjte til brug i dine bier (op til 20 stader), men alle er velkomne til at komme og få en bi-snak og et glas gløgg og Peters hjemmebagte æbleskiver.

Det eneste, det kræver, er, at du selv medbringer forsvarlig syrefast emballage med låg til at have oxalsyrebehandlingen med hjem i, og at du skriver til Eskild, hvor meget du skal bruge. Send en mail til eskild.urhoj@gmail.com senest mandag, den 11. december.

Du kan også nemt lave din oxalsyreblanding selv. Blandingen er en 3,2% oxalsyreopløsning. Husk altid at bruge syrefaste handsker, når du arbejder med syrer.

Standardblandingen er 75 gram oxalsyre-di-hydrat, 1 kg hvidt raffineret sukker og 1 liter vand. Husk altid at hælde syre i vand. Oxalsyrepulveret kan købes i pulverform i bimaterielforretninger og byggemarkeder.

Sådan behandler du bierne med oxalsyreblandingen

Med en 50 ml doseringssprøjte dryppes 3-3,5 ml oxalsyreopløsning pr. tavlegade med bier. Blandingen bør være håndvarm, så bierne ikke køles ned. Er bifamilien gået i vinterklynge, og det derfor er svært at vurdere bistyrken, skal vurderingen af bistyrken baseres på bifamiliens indvintringsstyrke.  Er bifamilien indvintret på 10 tavlegader bier, skal den behandles med 35 ml oxalsyreopløsning.

Hvis vejret er til det, giver vi bierne i skolebigården oxalsyre efter arrangementet.

Med venlig hilsen

Bestyrelsen